Åh nej, ruden er revnet. Så starter er kalecheprojekt for mange bådejere. Det kan også være lynlåse der er knækket eller har mistet nogle tænder, eller at kalechen slet og ret bare er alt for gammel, og burde være skiftet for flere år siden. Men nu skal du igang. Måske kontakter du en kalechemager der kan stå for det hele og måske har du mod på at gøre-det selv. Her finder du 10 gode råd og erfaringer som kan hjælpe dig videre med projektet. |
1. Planlæg i god tid.
I virkeligheden kan du nok godt mærke og se at din kaleche trænger til udskiftning, men håber bare på at den holder en sæson mere. Problemet med den strategi er, at når først den gamle kaleche bryder sammen, vil båden stå åben uden kaleche i mange uger. Er du uheldig sker det lige op til sommerferien. Derfor bør du starte op på den nye kaleche før den gamle står af.
2 Lav noget research
Der findes mange gode videoer på youtube om syning af kalecher. Se nogle af dem og aflur deres tricks. Du kan f.eks se mange videoer fra Sailrite på youtube.
3. Anskaf en symaskine
Det siger sig selv at du er nødt til at lære at sy. Du behøver ikke en industrimaskine, men det er vigtigt at du bruger nye jeans-nåle som kan stikke igennem de kraftige lav af kalechestof og rudevinyl. Meget af syningen sker i 3 lag stof, eller 2 lag + rudevinyl eller 2 lag + kantbånd. Ved forstærkninger og kanter har du nogle gange 4 lag. Når to paneler mødes vil der være op til 6 lag, men det er kun få centimeter. Her kan du evt. hjælpe motoren manuelt ved drejehjulet. Kalecher er et stort arbejde for maskinen og du kan med fordel også hjælpe stoffet igennem ved trykfoden og sørge for at maskinen ikke slider for meget med at trække stoffet igennen. Øv dig på nogle mindre projekter inden du starter på det dyre, så du kender din maskine og ved hvor trådspændingen er bedst.
4. Kan du genbruge bøjler og fastgørelsespunkter
Er du grundlæggende tilfreds med størrelsen og formen på den gamle kaleche, kan du sagtens genbruge kalechebøjler, skinner og fikspunkter. Der er svært at lave nye bøjler selv, da det kræver specialværktøj, så de fleste gør-det-selv'ere tager udgangspunkt i de gamle. Det udelukker ikke at du kan vinkle bøjlerne lidt anerledes, eller laver vinduerne anderledes end før, eller sætter en ekstra lynlåsåbning i agterkalechen.
5. Bestil materialer i god tid
Du er ikke den eneste der skal sy kaleche, og i visse perioder kan efterspørgslen være så høj, at der opstår mangler på essentielle komponenter. Når varerne ankommer så kontroller at du ikke har glemt noget, eller har bestilt forkert. Overvejer du at skifte farve på kalechen, kan du bestile farveprøver på Sunbrella her på webshoppen.
6. Lav en ordentlig skabelon
Professionelle kalechemagere har altid lavet en skabelon ud af skabelonplast eller fibertex. Nogle er begyndt at lave 3D-opmålinger, men kræver meget dyrt udstyr. Den klassiske metode med skabelonplast er en smart måde at lave en kaleche på. Her er en kort fremgangsmåde. Først skal bøjlerne (hvis de indgår) fikseres med en stærk tape, så de står i den position som kalechen skal have. Dernæst sætter du almindelig malertape over bøjlerne og ovenpå dette sættes den særlige dobbeltklæbende sejltape. Du sætter også tape rundt på skinner og kanter. Beklæd det hele med skabelonplast, så det står stramt og glat som den færdige kaleche vil gøre. Streg op til sømme, fiks-punkter, lynlåse m.v. Sæt masser af noter på plasten. Tag billeder af det hele med mobilen. Det er nemt at glemme detajlerne. Tag skabelonen af og tag den hjem. Klip den ren og læg den over stoffet og streg op.
7. Giv dig god tid til syningen
Gør det langsomt under opmåling, opstregning og syning. Du minimerer risikoen for fejl, og nogle fejl vil du først opdage den dag du monterer kalechen for første gang. Kommer du til at spejlvende en del af skabelonen er skaden sket, og du er nødt til at lave det hele forfra.
Haster du under syningen er der risiko for at stingene blive inkonsistente og skæve Langsom syning undgår dette. Inden du skal til at sy en ny sektion, så tjek at der er tråd nok på underspolen. Løber du tør for tråd på en syning stikker nålen stadig huller i kalechestoffet og øger risiko for at den bliver utæt.
8. Tag på båden undervejs og tjek om det passer inden du laver kalechen helt færdig
Der er intet mere ærgerlig at opdage at kalechen er forkert, når den monteres første gang. Du kan ofte undgå store brølere, hvis du kontrol-monterer den undervejs. Det er også normal praksis at montere trykknapperne "on-site", så du kan sætte kalechen i det rigtige stræk på hver punkt.
9. Pas på din kaleche
Du har brugt meget tid og mange penge på projektet, og nu skal du nyde din nye kaleche i mange år. En bådkaleche er glad for at blive holdt ren. Skyld den med ferskvand regelmæssigt så salt ikke sætter sig. Husk at aftøre ruderne med microfiberklud eller blødt rent håndklæde, da der ellers sætter sig kalkpletter fra vandet. Bliver kalechen meget smudsig kan den rengøres med Tex-aktiv som du finder her på webshoppen. Det er sjældent nødvendig med imprægnering. Undgå kemisk rensning. Det slider voldsomt på kalechen, og går ud over rudevinylen, lynlåse og metal.
10. Inviter venner og naboer over og vis dit projekt frem.
Et flot gør-det-selv projekt fortjener ros, og det gør du også