Syning af Sunbrella båddug og kalechestof i gør-det-selv projekter kan godt lade sig gøre med en almindelig symaskine. Man kan ikke med sikkerhed sige hvor mange lag materiale den enkelte symaskine har power til, så det kan være en gode idé at teste maskinen inden man skal sy over 5 lag stof sammen. 

Jeg har testet min gamle "mormor"-maskine med op til 4 og 5 lag Sunbrella og det går fint. De få steder hvor der er flere lag - typisk når 2 dobbelte sømkanter møder hinanden (6 lag), kan man uden problemer dreje manuelt på maskinens drejehjul. På alle sejlerkits er det kun få cm det drejer sig om.

Det vigtigste er nålen. Brug altid nye jeans nåle. Det er i de fleste tilfælde dér problemerne først opstår, og det ses ved at en slidt nålspids får maskinen til at springe sting over. Kør langsomt fremad. Ofte er det en fordel at hjælpe stoffet igennem maksinen, og find det rigtige niveau, for nålen må ikke blive trukket skævt. Så forøges risikoen for at den rammer interne dele nede i maskinen og brækker.

Et godt resultat med pæne sting, hvor overtråd og undertråd mødes præcis  midt i stoffet styres af trådspændingen på primært overtråden, men også på at nål og tråd passer sammen. Det nemmeste er at gå efter jeans nål str. 100 eller 110, og tråd størrelse 40 eller V-69. I nedenstående skema kan du se anbefalinger af nål og tråd på amerikanske og europæiske målesyster.

Nål

Tråd

Amerikansk

Europæisk

Amerikansk

Europæisk

14

90

V-46

60

16

100

V-46/ V-69

40

18

110

V-69/ V-92

40, 30

19

120

V-92

30

Sejlerkits forhandler jeans-nåle fra Schmetz i str. 90, 100 og 110. Klik her og se varen

tråd-nål og opsprætterkniv.JPG